Blog: maart 2020.tipi Wat zijn we trots te kunnen delen dat we na lang wikken en wegen hebben besloten toch door te zetten;

Joepie, we hebben een TIPI besteld !

De tipi wordt met de hand gemaakt door Ben Acket. Een Nederlander (best bijzonder) die heel vaardig hierin is. Niet alleen dit overigens, bezoekt u vooral zijn website: benacket.nl, Ben maakt namelijk ook prachtige kunstwerken.

De tipi die speciaal voor ons gemaakt wordt heeft een diameter van 6 meter. Deze flinke klus neemt ongeveer 2 maanden in beslag. Daarna gunnen wij onszelf de tijd om hem goed op te zetten en te voorzien van een houten vloer. Deze vloer willen we uit 2 delen maken zodat het midden uitneembaar wordt, waar dan plek ontstaat voor de vuurplaats*. We gaan de tipi eenvoudig inrichten met een 2-persoonsbed en de mogelijkheid tot het bijplaatsen van 2 losse bedden. Een skottelbraai, tafels en stoelen, eet en drinkgerei zijn natuurlijk ook aanwezig. Eenvoud hoort voor ons bij logeren in deze tipi. De rest van de luxe is op de camping zelf te vinden. De plaats waar de tipi komt te staan is in het bos (op de oude vuurplek, die zich nu voor de bar bevindt).

Vanaf begin juli is de tipi te huur (meer info).

 )* Vuurplaats.tipi top
In een tipi behoor je vuur te kunnen maken. Echter in ons geval zou dat in de warme tot hete zomers vanwege de droogte niet verstandig zijn. Maar ja er zit toch een gat in het dak. Wat dan met een fikse regenbui?  In de nok van de tipi komt een afneembaar ‘dakje’, dit heet een ozan, zodat in de zomer de boel van boven dicht is en in de natte periodes de tipi wel gebruikt kan worden met vuur (zonder ozan). Hoe geweldig zou het zijn, wanneer we bijvoorbeeld een workshop yoga, mediteren of mind-fullness kunnen organiseren buiten het hoogseizoen met gebruik van vuur in de tipi. Dit is meteen een oproep voor geïnteresseerden om bij ons zo’n workshop  te komen geven.

Is het nou tipi of wigwam ?
Er zijn verschillende soorten indianententen:

– wigwam: een koepelvormige of kegelvormige ‘hut’, bedekt met rietmatten of boombast, meestal met berkenbast;
– tipi: een kegelvormige tent, vervaardigd van bizonhuiden of canvas met houten palen.

Een tipi is een indianentent die oorspronkelijk van buffelhuiden werd gemaakt en heden ten dage gemaakt wordt van brandvertragend, waterdicht en schimmelwerend katoen. Dit katoen is soms van canvas dikte en soms dunner. Canvas is katoen dat op een speciale manier is geweven en weegt minstens 400 gram per m2. Bij grote tipi’s met een doorsnede van meer dan 7 meter wordt meestal een lichtere katoen gebruikt omdat het doek anders te zwaar zou worden.

In een tipi zit een binnentent, liner, die een hoogte heeft van 1,5 tot 1,7 meter, dit omdat de buiten tent altijd iets van de grond staat en men anders een luchtstroom over de grond zou krijgen naar het vuur. Omdat er vuur gemaakt kan worden in een tipi kan men met de rookflappen aan de hand van de windrichting regelen dat er geen rook in de tipi komt.

In een mild klimaat en met veel brandhout is het zelfs mogelijk te overwinteren in een tipi. Er is geen storm vastere tent dan een tipi. Zelfs bij windkracht 9-10 blijft hij trots staan, waar andere tenten het luchtruim kiezen.

Kortom een tipi is een zeer speciale plek waar het goed toeven is en die elke plek waar hij wordt opgezet speciaal maakt.

Vier vakantie in een tipi; reserveer direct via www.lesoustran.com/reserveren.