Blog februari 2023: In de blog van vorige maand (nu lezen, klik hier) schreef ik over ons prachtige gemeente en zijn ‘Hameaux’. Die term kende ik vorige maand nog niet. Tijdens één van onze lessen Frans, afgelopen maand, in ons dorp, is mij verteld dat dat de juiste benaming is van al die prachtige kleine gehuchten om Neuvic heen en behorende bij.

In die laatste blog verwees ik reeds naar de andere Neuvic. Net als Nederland een veelvoud heeft van dubbele plaatsnamen, voor de nieuwsgierige onder ons, klik hier voor een lijst, kennen we dat in Frankrijk natuurlijk ook.
En dan hebben we het alleen nog maar over de dubbele plaatsnamen binnen één land.

De route vanaf Utrecht naar Amsterdam kan ook heel spannend zijn 😉

 

 

Zo zorgt Neuvic ook met regelmaat voor verwarring.

Neuvic (de officiële naam), ook wel Neuvic sur l’Isle genoemd , is namelijk een gemeente in het departement Dordogne en óók gelegen (net als wij) in de regio Nouvelle-Aquitaine.

Tja, je kunt je voorstellen dat je niet heel blij bent wanneer je na een lange reis van bijna 1000km in de verkeerde plaats op zoek gaat naar Camping Le Soustran. Vertrouw niet zo maar op je TomTom of Gmaps of welke andere vorm van digitale navigatiesystemen. Let vooral op de postcodes!

Dan is er ook nog een Neuvic-Entier, deze ligt gelukkig wat dichterbij dan de Neuvic in de Dordogne. Om niet te missen Neuvicq en Neuville.

Leuk wetenswaardigheidje is de oorsprong van de naam :
De plaatsnaam van oorsprong (te vinden dus in de Correze, Dordogne en Haute-Vienne) stamt af van het Latijnse Nova Vicus, dat wil zeggen nieuw dorp.

Onze Neuvic is ook te vinden als Neuvic d’Ussel ! Dat maakt het zoeken wellicht wat makkelijker. We wensen jullie alvast een goede reis, stop bijtijds, want wij zijn te vinden in *Hameau Pellachal 😉

)* dat ligt vanaf de snelweg 4km voor het dorp.