Blog januari 2023: Zoals bij jullie allang bekend 😉 is onze camping te vinden in Pellachal gemeente Neuvic (met postcode 19160), er is er nog eentje, daarover meer volgende maand!  Neuvic is één van de grootste gemeenten in het departement Corrèze en bestaat uit vele kleine en vooral landelijk gelegen gehuchten.

Van die ieniemienie plaatsjes met 6 huizen en/of boerderijen.

Zo heb ik rondom Neuvic en tevens behorende bij, wel 20 gehuchten geteld (en ik twijfel zelfs of ik ze allemaal heb): Neuvic van Noord naar zuid: Augères, Cheyssac, Pellachal, Pellassiauve, Raulhac, Aubignac, Antiges, Fournol, Espinasse, La Siauve, La Chambre, Bouzabias, Miermont, Brameix, Maureix, Chauvet, Loches, Fontloube, Le Vent-Haut en Le Vent-Bas.

De namen van deze gehuchten zijn voornamelijk ontstaan door de families die er ooit woonden. Familienamen uit een ver verleden. Een beetje zoekwerk op internet leverde mij de naam Pellachal op als familienaam van ver voor 1700. Dat is toch iets moois.

Sommige van deze namen kom je nu nog steeds tegen. Zo heet onze burgemeester bijvoorbeeld Miermont.

Door dit soort wetenswaardigheden word ik persoonlijk ook nieuwsgierig naar hoe het leven er toen uitzag. Het stuwmeer was er indertijd nog niet, dat is zeker. Men leefde van land- en bosbouw, dat is nog steeds zo.
Zo vind je tijdens wandelingen nog met regelmaat restanten van wat vroeger ooit een oud schuurtje moet zijn geweest, of een kleine gîte. Ook oude romeinse muurtjes zijn te vinden langs nú wandelpaden, maar vroeger vast verbindingswegen tussen deze gehuchten.

Neuvic heeft tot op de dag van vandaag het respect voor het platteland en het milieu hoog in het vaandel staan. Haar goed bewaarde schatten in haar natuurlijke omgeving worden traditiematig doorgegeven. Van ongeveer de 11e eeuw tot het heden onderwijst men hier landbouw, agricultuur en milieu.

Overheerlijke honing (Ruchapi Pellachal), diverse kazen (Gaec Chez Reymond Fontloube), onbespoten super verse groentes (Ferme Bio de Pellachal) en fruit (Chez Gabrielle Raulhac), een goed stuk vlees (Les Fines Bouches Rient Neuvic), overheerlijk brood (Au Pain Petri Neuvic), deze en andere producten uit de Corrèze ook te verkrijgen bij dorpswinkel en restaurant (Les Saveurs du Terroir Neuvic). Gezond en lekker, in een prachtige omgeving, dat is Neuvic ten voeten uit !