De bron van Le Soustran: We hebben een ondergrondse zoetwaterbron gevonden!

Gisteren was het precies een maand geleden dat wij officieel eigenaar werden van de camping. Op het moment dat wij de camping kochten, begon het te regenen. Het heeft bijna een maand lang geregend.

Het was ook hard nodig, de natuur had het ontzettend moeilijk met alle droogte van die onwijs mooie zomer. Voor de natuur waren die buien heel erg goed, voor ons iets minder! Door al het regenwater dat van het dak de afvoerputten instroomde, kwamen wij er helaas achter dat de regenwaterafvoer verstopt zat. De achtermuur van de recreatieruimte, een soort van kelder, was doorweekt. De vier afvoerputten op de hoeken van het gebouw liepen niet meer leeg. Dit vereiste actie zonder uitstel !

Tijd voor actie:
Als eerste pakten we de verstopte afvoerputten aan. We hebben de modder, opgehoopte bladeren, dakgrid, etc. weggehaald en geprobeerd de regenwaterafvoerleidingen door te spoelen onder hoge druk. Gedeeltelijk effectief, hoop rotzooi eruit, maar het water liep nog niet weg.

Dan maar graven, op zoek naar de regenwaterafvoerleiding. En gegraven hebben we, onder het beton, richting de muur van de recreatieruimte, want daar zal hij toch moeten lopen. Resultaat, Bas heeft z’n ‘mencave’. We vonden een leiding, waar het water letterlijk uitspoot: DE BRON VAN LE SOUSTRAN !

Wanneer er met zoveel kracht water uit een leiding omhoog spuit, dan moet de druk wel heel erg hoog zijn. Daarom hebben we de leiding in tweeën gezaagd en alle modder die we aantroffen eruit geschept (met de hand en met een klein schopje). We dachten de leiding daarna door te kunnen spoelen, met het idee de leiding weer aan elkaar te maken, ervan uitgaande dat het probleem dan opgelost zou zijn.

Helaas, het probleem was niet opgelost, het water wilde nog steeds niet weglopen, de modder bleef maar komen. Er zat maar 1 ding op, de leiding verder uitgraven. Waar loopt toch de regenwaterafvoerleiding? Een gat onder de grond, inmiddels op stahoogte, leerde ons dat de leiding een bocht maakt. Dat is interessant.

Graven, graven, graven, nu vanaf buiten, we dachten met een logische beredenering met alles wat we tot nu toe aangetroffen hadden, te kunnen achterhalen, waar die leiding zou moeten liggen. En jawel hoor, we vonden kapotte leidingen. (Voor intimi, het verhaal van de doorgestoken leidingen van de vroegere boze buurman) 

U leest het goed, leidingen?!? Help, wat is wat en waarom zijn ze kapot? Inmiddels weten we dat één leiding, de rioleringsleiding is, die is destijds door de vorige eigenaren verlegd en opnieuw aangesloten. De andere leiding is de waterleiding, ook die is destijds verlegd  en opnieuw aangesloten. Er ligt nog een leiding, deze zit vol met elektriciteitskabels en is ook destijds aangelegd. Maar waar zit dan toch die regenwaterafvoerleiding?

We waren er nog steeds niet uit, dus we moesten weer gaan graven. Maar waar dan? Het leek ons sterk dat de regenwaterafvoerleiding onder deze andere kapotte leidingen lag. Meestal leg je zoiets toch naast elkaar. En toch, na wederom voorzichtig spitten en zoeken én GRAVEN, vonden we een volgende kapotte leiding. Zou dit ‘m dan zijn? Vol met grond. Dit ligt er al jaren zo bij. Geen wonder dat het water niet weg wil lopen.

Met stokken, schepjes, hogedrukspuit en allerlei andere attributen probeerden we de leiding leeg te krijgen. Na heel wat droge grond volgt er modder. Dat is een goed teken, zouden we dan eindelijk … . Dit moet dan dus wel de gezochte leiding zijn. Via Bas z’n ‘mencave’ spoten we water in de leiding en jawel hoor, samen met de laatste resten modder en troep, kwam daar het water. Jippie, we hadden de regenwaterafvoerleiding gevonden. Nu konden we hem repareren.

Niet voordat we hadden gecontroleerd of het water verderop ook wegliep, repareerden we deze leiding. Stromende regens hebben we sindsdien gehad. Liters water zijn van het dak de putten ingestroomd. En het goede nieuws, het is niet meer de recreatieruimte in gelopen. Deze lekkage is verholpen!

De bron is opgedroogd, helaas géén bron van Le Soustran. We denken erover om het gegraven gat, nuttig te gebruiken. Iemand ideeën? Klik hier voor beelden van Bas z’n ‘mencave’.

 

EN GISTEREN .. precies een maand nadat we de camping kochten, scheen de hele dag de ZON !