Blog augustus 2020: Het juiste moment voor het typen van een blog is even zoeken deze dagen. Op dit moment zit ik in de receptie om het brood van de gasten uit te geven. Leuk om te doen, omdat bijna iedereen van de camping voorbij komt. Zo leer ik onze gasten ook een beetje kennen. Op dit soort momenten, entre baquette et pain, wordt vaak ook de administratie bijgewerkt en de mails beantwoord, informatie verstrekt over dagjes weg, wandel en fietsroutes en vooral even bijgekletst.

Het systeem van het online brood bestellen werkt goed. Op de website van de camping is de keuze goed zichtbaar inclusief foto’s van het brood. Onze bakker bakt best een breed assortiment. Één van het lekkerste broden vind ik zelf toch de ‘pain au cranberry’, dat is gewoonweg smullen geblazen. Maar ook epeautre (speltbrood) bakt de bakker. En zelfs op verzoek is de combi ‘pain au cranberry epeautre’ gemaakt, lekker en gezond.

De Boule de seigle is een heerlijk stevig grijs brood in diverse gewichten en daar wordt ook van gesmuld op de camping. Dat alles natuurlijk naast de welbekende pain en de baquette.

Leuk om te weten: Wanneer je bij Franse vrienden thuis bent voor een maaltijd à la bonne franquette (informeel dinertje of een lunch) dan kan het voorkomen dat het stokbrood onaangesneden op tafel ligt. In dat geval breekt iedereen zijn eigen stuk af, gewoon met de blote handen. Ook voor het stukje brood dat je tijdens de maaltijd naast je bord legt, hoef je nooit je mes te gebruiken.

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen ‘une baquette et une pain’?
Een baquette is niet zomaar een stok-brood, maar heeft een bepaalde lengte, dikte en gewicht. Het doorsnee brood heeft eenzelfde samenstelling: tarwemeel (farine de blé), water, zout en gist (levure). Het verschil van de namen zit ‘m voornamelijk in het gewicht, de lengte, dikte en vorm. Een Pain weegt 400g en een Baguette 200/250g.

Onze bakker bakt ook Baquette Neuvicoise, een baquette met net iets andere ingredienten speciaal voor ons dorp Neuvic.

We zijn blij met onze bakker: Au pain Petri te Neuvic.broodjesservice