Blog oktober 2021: Afgelopen weekend logeerde een natuurfotograaf bij ons. Een Franse gepensioneerde meneer die speciaal naar dit stukje van de Correze kwam om foto’s te maken van hele mooie dieren. Hij zei mij dat hij hier was voor:

Le brame du cerf.

Ik had werkelijk geen idee over welk dier hij het had. Dus snel wat afbeeldingen gegoogled.

Aan de picknicktafel onder het genot van een apéro, vertelde hij vol passie en had ik de mogelijkheid vragen te stellen. Hij vertelde hoe hij stil zat en van dichtbij zag dat een hert kwam aanlopen. Hij bewoog langzaam zijn camera, klikklikklik een aantal keren, toen stopte. Het hert keek op, keek hem aan en liep rustig en op het gemak verder. Dit klinkt toch werkelijk als een kippenvel moment. Schitterend.

Het edelhert is het grootste wilde zoogdier van de Correze, aanwezig op 2/3 van het grondgebied. De weilanden en bossen van de Correze voorzien volledig in de behoefte aan voedsel en leefomgeving. En omdat er geen natuurlijk vijand is voor dit hert wordt ieder jaar een telling georganiseerd en zo nodig worden er maatregelen genomen.

De herten zijn in de 60 jaren meermaals uitgezet in de Correze, zelfs hier dichtbij in Palisse. Er werd 22 jaar lang niet op ze gejaagd. Pas in de tachtiger jaren, werden ze toegevoegd als onderdeel van het verplichte jachtplan.

Deze tijd van het jaar vindt zich “een buitengewoon natuurspektakel” plaats.

Le brame du cerf! Het brullen van de herten. Het is namelijk bronstijd. Discreet en bijna onzichtbaar lopen, het hele jaar door, de grote Correze-herten rond. Deze tijd van het jaar komen ze onbevreesd te voorschijn. Schreeuwen, brullen, fysieke intimidatie en ten slotte de gevechten, soms gewelddadig, zullen beslissen tussen de mannetjes wie het vermogen heeft om zich voort te planten. Het is een verplichte natuurlijke competitie die de winnaar toegang geeft tot reproductie om zijn fysieke en genetische kwaliteiten door te geven aan toekomstige generaties. Het is essentieel voor het voortbestaan ​​van de soort, dit ritueel is inderdaad een spektakel.

Wat de periode betreft, de piek ligt tussen 15 september en 15 oktober, maar het is niet ongewoon om de herten vanaf eind augustus te horen wanneer ze richting de paarplaatsen trekken. Zo waarschuwen ze de hinden. Na 15 oktober zijn ze ook nog aanwezig op de paarplaatsen, maar de herten zijn discreter, hoewel ze nog steeds aanwezig zijn in de kuddes om te wachten op de laat loopbare herten. We kunnen dan het uitzonderlijke gebrul horen tot begin december.

De herten brullen op alle uren, zelfs overdag, tijdens de piek van de activiteit, maar de nacht blijft bevoorrecht omdat ze veel minder worden gestoord door de waarnemers en de bewegingen van voertuigen.

Helaas kwamen wij er te laat achter, maar voor iedereen die hier ook warm voor loopt, kom dan volgend jaar rond deze tijd van het jaar naar hier, dan gaan we samen kijken en luisteren. Er worden informatie-avonden georganiseerd met uitleg en video EN een tocht naar een observatieplaats.
Meer info, klik hier.   en   Museum: Het huis van de jacht en de natuur.