Blog: januari 2020.
Op de camping staan schitterende bomen. Allerlei; beuken, berken, eiken, dennen, kersen et cetera. De stammen en takken van veel van deze bomen zijn bedekt met prachtig korstmos. Het zal wellicht gek klinken, dit is een goed teken. Korstmossen zijn namelijk DE indicatoren van schone lucht.

Korstmossen zijn bijzonder!
Korstmossen zijn eigenlijk een soort dubbelwezens en ze zijn (al doet de naam dat vermoeden) géén mossen-soort. Een korstmos is een samenlevingsverband, een symbiose tussen een schimmel en een alg, deze vormen samen een ijzersterke formule.

Het is geen parasiet, een korstmos leeft niet ván een boom, maar óp de boom. Het bijzondere van korstmos is dat het een indicatie van de luchtkwaliteit is. Korstmossen hebben namelijk een hekel aan luchtverontreiniging. Om korstmos te laten groeien is er dus een heel goed evenwicht nodig in de lucht.

Ben je op een plek met heel veel korstmos, dan betekent dit dat de lucht er heel zuiver is.korstmos
Er zijn ontzettend veel soorten korstmossen en mossoorten. Alleen al in Nederland zijn er 624 soorten, is te lezen op internet.

Speciale soorten geven meer informatie. Baardmossen en struikvormige korstmossen zijn het gevoeligst voor luchtverontreiniging, korstvormige korstmossen blijken minder gevoelig. Zo is Groene Schotelkorst een aanwijzing voor veel zwaveldioxide in de lucht. Gele dooiermossen houden erg van stikstof en Eikemos kan zich goed vinden in een zure omgeving. Korstmossen zijn dus geen exact meetinstrument voor de luchtkwaliteit maar geven wel een indicatie.

Vind je in de omgeving op alle bomen geen korstmossen, dan is de lucht erg smerig. Vind je alleen korstvormige korstmossen dan is de lucht nog steeds vies. Grijze bladvormige en zeker struikvormige soorten op bomen geven aan dat de lucht relatief weinig verontreinigd is.

korstmos op de camping

Zijn de bomen geheel bedekt met struikjes korstmossen dan is de lucht echt super schoon!
Kijk daar worden wij blij van.

Naar het schijnt hebben korstmossen ook nog eens een geneeskrachtige werking. Hekserij of geneeskunde? Sommige soorten verhelpen keelpijnen en darmproblemen, andere soorten worden gebruikt in parfums.

Nu ik me voor deze blog extra verdiept heb in de korstmos, blijkt het toch interessanter te zijn dan ik dacht. Wie had nu gedacht dat korstmossen zeer traag groeien (soms niet meer dan 0,1 mm per jaar), dat zou je niet denken, wanneer je de hoeveelheden hier ziet. Ze zijn heel sterk, kunnen blijven leven onder de meest ondenkbare situaties. Ze kunnen toe met weinig voedingsstoffen en halen die vaak uit de regen en het stof in de lucht. Ook kunnen ze in geval van uitdroging lange tijd, soms jarenlang, in een rustfase blijven, na toevoeging van water worden ze dan weer actief.

Ik ben er inmiddels wel achter dat je kunt afstuderen op het onderwerp  korstmos. Ongelooflijk, wat is er veel te leren en te vinden op dit gebied.

Op de foto van deze boom (genomen jan. 2020) zijn een 3 tal soorten te zien, of zijn het toch 4 verschillende?

Mooi hè !