Blog december 2023: Mocht je onze nieuwsbrief hebben gelezen, dan weet je dat onze buurman, veelzijdig als hij is, en o.a. gepassioneerd imker, in de prijzen is gevallen met zijn HONING. Mocht je de nieuwbrief nog niet hebben gelezen, klik dan hier.

Wij verkopen natuurlijk deze overheerlijke gezonde honing (merknaam Ruchapi) op onze camping. Maar waarom is honing eigenlijk zo gezond?

De 10 redenen waarom honing gezond is

De feiten liegen er niet om: het is gezond én lekker. Welk gezondheidsvoordeel spreekt jou het meeste aan?

Feit 1. Miel (de Franse benaming) zit bomvol vitaminen en mineralen

Het zit vol met vitaminen en mineralen. Zo bevat het vitamine B3, vitamine B2, vitamine B5, calcium, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium en zink. Kortom, de perfecte aanvulling op je dagelijkse voedingsinname! Let op! Honing mag niet heter worden dan 37 graden – daarboven vervliegt de magie. Laat de thee of koffie dus ook een beetje afkoelen voordat je een beetje toevoegt.

Feit 2. Honing helpt bij het afvallen

Ja ja het kan je helpen bij het afvallen als je voordat je naar bed gaat bijvoorbeeld een thee met honing neemt. Het zou helpen bij het herstellen van je lichaam en vet verbranden terwijl je slaapt. Daarnaast zijn er onderzoeken die uitwijzen dat je minder aankomt als je het regelmatig eet. Het wordt verder ook gezien als suikervervanger. Een lepel puur, vermindert het verlangen naar snoep en chocola. Ook voor bij de thee of bij de koffie smaakt het net zo goed, misschien zelfs nog beter dan suiker.

Feit 3: Gezonder, goedkoper én lekkerder dan hoestdrank

Ben je verkouden of hoesterig? Probeer de klachten te verzachten met honing. Het is dé natuurlijke remedie tegen vervelende kuchjes en hoesten. Het is gezonder én lekkerder in vergelijking met een hoestdrankje van de apotheek. De antibacteriële eigenschappen van honing houden de keel schoon en verzachten de pijn. Er zijn diverse onderzoeken die dit feit bevestigen, maar het is nog beter om het zelf uit te proberen. Combineer het eventueel met een heerlijk warm kopje thee. Ziek zijn wordt bijna gezellig…

Feit 4: Honing is het alternatief voor dure sportdrankjes

De perfecte bron van natuurlijke energie. De koolhydraten in honing vullen je energieniveau direct aan. Met 17 gram koolhydraten per theelepel is het mogelijk de beste energiebron voor het sporten. Heel veel fanatieke sporters probeerden het uit. Gezonder en goedkoper dan een sportdrankje of gel en heeft nog veel meer voordelen te bieden dan alleen energie. Dit is zeker een tip om zelf even uit te proberen wanneer je graag wielrent of hardloopt!

Feit 5: Honing helpt bij een droge huid

Heb je soms last van een droge huid? Smeer er dan een laagje honing op en laat het een half uurtje zitten… succes verzekerd! Omdat het aan de huid blijft kleven, creëert het de perfecte vochtigheidscondities voor het herstellen van je huid. Het voelt misschien wat kleverig en apart aan, maar het helpt gegarandeerd.

Feit 6: Honing helpt mogelijk bij eczeem en roos

In een onderzoek werden mensen die last hadden van eczeem en/of roos gevraagd een beetje aan te mengen met 10% lauw-warm water en dit op het probleemgebied te smeren. Ze lieten dit 3 uur zitten en spoelden het af met warm water. Nagenoeg alle deelnemers gaven aan geen jeuk meer te hebben en na een week was het probleemgebied kleiner geworden. Na twee weken waren de meeste helemaal van hun probleem af.

Feit 7: Honing is een geheugen-booster

Iedere dag een eetlepel verbetert je kortetermijngeheugen, zo blijkt uit een onderzoek onder 102 gezonde vrouwen. De vrouwen die iedere dag een lepel honing aten konden meer woordjes onthouden tijdens de korte termijn tests. Critici zeggen dat het nog niet wetenschappelijk vastgesteld is, maar voor ons is de uitslag duidelijk. Het onderzoek werd gerapporteerd door Reuters.

Feit 8. Het voorkomt een tekort aan witte bloedcellen

Dit is een punt dat nog niet helemaal wetenschappelijk is vastgesteld, maar er zijn onderzoeken die uitwezen dat mensen die chemotherapie kregen, stabielere bloedwaarden hadden als zij twee theelepels honing per dag aten. Het is dan wel niet wetenschappelijk vastgesteld… de eerste resultaten zijn veelbelovend!

Feit 9. Honing bestrijdt parasieten

Het helpt bij het bestrijden van parasieten. Het onderzoek werd gedaan onder 30 kinderen met een parasiet. Het onderzoek werd gepubliceerd in The Journal of Medicinal Food. De kinderen kregen een mengsel van Papaya en honing en van de 30 kinderen, waren er 27 na 7 dagen vrij van de parasieten.

Feit 10: Honing geneest en ontsmet wondjes en blaren

Uit meerdere (internationale) onderzoeken is gebleken dat het een genezend effect heeft op oppervlakkige wondjes en blaren. Zo bleek uit een Noors onderzoek met een honing uit Nieuw-Zeeland, dat het wonden kon laten helen die niet heelden met de standaard medische oplossingen. De honing steriliseert de wond, waardoor deze sneller hersteld. Tevens bleek uit meerdere onderzoeken dat wondjes mooier kunnen helen.

11. (EXTRA FEIT) HET is superlekker!

Conclusie: Honing is gezond

Honing is super gezond en lekker. Hierbij is het belangrijk dat je het met mate eet. En zoals je hebt kunnen lezen, kan het ook ziektes en bacteriën bestrijden… zelfs aan het oppervlak.

Onze bron: Klik hier

Onze buurman: Ruchapi apiculteur