Blog december 2022: Whoops  heksensoep  hahahaha. Het was het jaar 2020 maand september, we waren nog nieuw in het vak en hadden dus een excuus. De oude opzetzwembaden waren er toen nog en niet te vergeten, het was onze allereerste zomer als campingeigenaren.

 

Met het schaamrood op mijn kaken …

Het is weer gebeurd. Het blijkt een hele klus om het zwembad (in het seizoen maar ook zeker) na het seizoen in goede staat te houden. Keurig volgens de voorschriften hebben we “hivernage” toegevoegd. Om te overwinteren zeg maar. Dat kan alleen bij lagere temperaturen van het water. Al het water wordt uit het systeem gehaald, uit het pomphuis en het filter en alle leidingen. Als voorzorg dat het niet kapot kan vriezen. Het product wordt aan het water toegevoegd om te zorgen dat er geen algenvorming komt. Hmmm, het is misgegaan met de temperaturen. Ze gingen weer omhoog.

Tja, beter om dit nu op te lossen, niet wachten, maar aanpakken. Want het resultaat van 7 maanden alg tegen een zwembadwand, zagen we niet zitten.

 

 

Dan nu, hoe pakken we dit aan:
Optie 1, water vervangen? Dit zwembad mag tot een bepaald niveau worden leeggepomp, maar absoluut niet helemaal. Dat zou natuurlijk de makkelijkste oplossing zijn. Echter het zwembad is zo ontworpen dat het water de tegendruk verzorgt tegen de wanden. Helaas, optie 1, geen optie!

Optie 2, anti alg erin en de goden verzoeken dat het kouder mag worden. Eigenlijk ook geen optie !

 

Tja dan optie 3, alle slangen weer aansluiten, alle openstaande kranen dichten, de leidingen, pomp en filter weer vullen met water en de machinekamer weer aan. Daarbij logischerwijze, meten = weten, aanvullen met schoon water, PH plus of min, chloor en anti-alg. Het resultaat mag er zijn, het water is kraakhelder. Inmiddels is het minus 10°C, hebben we de pomp weer uitgeschakeld, de leidingen en het filter weer geleegd en is nu echt officieel het zwembad winterklaar en hopelijk ook winterproof.

Wie had nu gedacht dat we de zwembad -wanden en -bodem nog aan het schrobben zouden zijn in notabene November ?!