NIEUWSBRIEF
Camping Le Soustran
Maart 2023 Online lezen
Beetje herfst beetje lente.
Op dit moment op de camping ...

... lijkt het soms wel of we in het regenwoud wonen. Niet om de regen hoor, al schijnt vandaag heerlijk de zon. Ook de regen zijn we blij mee. Het was nodig, al valt er nu wel heel erg veel in één keer. Het meeste valt s'nachts, dat is fijn.

Maar het regenwoud meer in de zin van de vele vogelgeluiden. Prachtig mooie geluiden van zingende stjirpende en roepende vogels komen er uit de bomen en bossen. Ze gaan weer op zoek naar hun partners en mooie plekjes om hun gezinnetjes te stichten. Puur genieten !

Steden

In de komende nieuwsbrieven zullen we de grote steden om eens heen belichten. Deze keer CLERMONT-FERRAND.

Afgelopen week bezochten wij Clermont-Ferrand. Deze grote stad ligt op ongeveer anderhalf uur rijden (110km) bij ons vandaan. Een stad op een bijzondere locatie. Want ben je in de stad, dan zie je de 'keten van oude vulkanen' om je heen. De stad ligt in het land der vulkanen. Clermont-Ferrand zelf kent ook wat hoogteverschillen. 

Voordat Clermont-Ferrand één gemeente was, bestond dit gebied uit twee dorpen: Clermont en Montferrand. Pas in 1630 werden de twee samengevoegd.

Omdat de bodem van vulkanisch gesteente is, werd als bouwmateriaal vroeger deze steen gebruikt. Vulkanische steen, dus zwart, geeft deze stad een hele bijzondere uitstraling.

Het bekendste bouwwerk is natuurlijk de Cathédrale Notre-Dame-de-l'Assomption, maar ook het oude centrum van Montferrand is absoluut een bezoek waard. Even langs het VVV (bureau touristique) is een goed idee.

Op de binnendoor route van en naar deze stad, kom je langs andere bezienswaardigheden zoals de puy de Dôme (l'UNESCO werelderfgoedlijst), Vulcania (pretpark rondom thema) en Volcan de Lemptégy (op expeditie in het hart van een echte vulkaan). Ook liefelijke Franse dorpjes waar zeker even rondgeneusd kan worden zijn het uitstappen waard. Een ander idee voor een uitstapje is een vroegere zilvermijn gevestigd in één van de bijgebouwen van Chateau Dauphin. 

Wij zijn zelf niet overal aan toegekomen, een goede reden, ook voor ons, om nog eens die kant op te rijden.

Maandelijkse blog
Weetjes en/of Feitjes

Ook vandaag ligt wederom Frankrijk plat vanwege een staking tegen deze keer de verhoging van de pensioenleeftijd. Kennissen uit het dorp, van alle leeftijden, zijn vandaag in Ussel te vinden met spandoeken en borden. Wat hebben de Fransen toch met staken? 

 

La grève

Frankrijk heeft er een hoop van. Frankrijk is nog altijd het Europese land met het hoogste aantal stakingsdagen: gemiddeld 126 dagen per jaar. Grootste cultuurverschil met veel Noord-Europese landen is dat de Fransen vaak al staken tijdens de onderhandelingen om zo hun eisen kracht bij te zetten. Terwijl we in Nederland meestal pas staken als een laatste redmiddel, als de gesprekken zijn vastlopen.

Met pensioen op je 64ste? Veel Nederlanders zouden ervoor tekenen. De huidige pensioenrichtleeftijd in ons land is 68 jaar en stijgt wellicht nog. Voor de Fransen is de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar reden om massaal te gaan staken. Waar komt die massale boosheid vandaan? 

Één van die redenen vind ik zo gek nog niet.

Toen na de Tweede Wereldoorlog het pensioenstelsel in Frankrijk werd ingevoerd, lag de pensioenleeftijd nog op 65. Dat veranderde toen de socialistische president François Mitterand aan de macht kwam in 1981. 'Hij verlaagde de pensioenleeftijd naar 60 jaar. Iedereen die in 1963 geboren is, was 18 jaar toen dit gebeurde. Die generatie is nu zestig jaar en had eigenlijk met pensioen gekund. Zij zien de verhoging van de pensioenleeftijd als het afpakken van sociale verworvenheden, beschavingsachteruitgang'.

Meer weten over dit onderwerp:  https://www.quest.nl/maatschappij/cultuur/a42547115/waarom-boosheid-staking-frankrijk-pensioenleeftijd/ 

Blijft moeilijk, dat FRANS
Lach mee, klik op de afbeelding of deze knop !
Bedankt voor het lezen van onze nieuwsbrief !

Openingstijden 2023: 29 april - 30 september

Wees welkom !
facebook  twitter  pinterest  linkedin  youtube  instagram 
Bezoek onze website
Uitschrijven   |   Inschrijving aanpassen   |   Online lezen
Camping Le Soustran
Le Pont de Pellachal, 19160 Neuvic
Le Soustran

www.lesoustran.com