Blog november 2023: Schitterend, letterlijk en figuurlijk … water! Op dit moment ‘genieten’ we van veel water. Het valt met bakken uit de lucht. Al zo een week of 3, de ene dag meer dan de ander, geregeld 30mm, gemiddeld zo een 10mm per dag over de laatste weken. Persoonlijk ben ik dol op water, vissen als sterrenbeeld, geen idee of dat er wat mee te maken heeft, echter toch absoluut de reden dat we hier zijn gaan wonen. Genoeg water om ons heen, in de vorm van kleine en grotere rivieren, zoals de Diège, de Dordogne en kleine en grotere meren zoals ons meer Lac de Triouzoune. Maar eerlijk is eerlijk, de regen …. we zijn het beu!

Ondanks al dat water dat de hemel ons schenkt, is het meer niet vol. Het meer heeft een mooie witte strand rand. Terwijl alle rivieren in de omgeving overstromen en de weilanden behoorlijk sompig zijn, soms zelf al helemaal onder water staan. De riviertjes die zomers rustig voort kabbelen zijn nu kolkende massa’s. Toch is het meer niet vol.

Goed teken hoor, het water wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

Dit meer en een aantal andere meren in de directe omgeving zijn allemaal stuwmeren. Ze kunnen zo goed de waterstanden regelen in de hele Haute Corrèze. Overigens wordt ons meer niet meteen gebruikt om stroom te maken. Meer weten? Klik hier!

Zo wie zo mega interessant om deze dammen te komen bekijken. Tegenwoordig is Barrage de Bort opengesteld voor bezoek.
Er worden u twee bezoeken aangeboden:
– de EDF Odyssèlec-ruimte, een scenomuseum dat het leven van de dam vanaf de bouw tot vandaag volgt via een leuke en educatieve rondleiding
– een bezoek aan het interieur van de fabriek, de controlekamer, aan de machinekamer Als je door de tunnel gaat, betreed je het hart van het werk.

 

Dankzij deze twee bezoeken heeft de stuwdam van Bort-les-Orgues geen geheimen meer voor u!

 

 

 

 

 

 

Saut de la Saule, ook bij Bort les Orgues !