Blog oktober 2022: Kunnen jullie ook zo genieten van fluitende en tjirpende vogels? Het geluid van een ochtendconcert voor dag en dauw en dat dan zo lekker doorgaat gedurende de dag.

Het was een tijdje stil op de camping. Midden in de zomer, tijdens het ochtendgloren, geen fluitende vogels, helemaal stil … op een snurkende gast na natuurlijk. In augustus hoorde je af en toe een uil roepen of een roofvogel schreeuwen, maar geen zangvogeltjes. Geen mussen, koolmezen, roodborstjes. Persoonlijk vond ik het best raar. Onwetende ik, dacht gewoonweg dat het voor de vogels te warm was, dat ze gevlogen waren, weg, naar een iets kouder oord. Het was tenslotte ook een extreem warme zomer, zelfs voor hier. De uitdrukking: ‘De mussen vallen van het dak’, zo warm, klopt in dat geval dan niet, want ze waren er niet, die mussen, dus vallen konden ze niet. Het baarde me een klein beetje zorgen.

Gelukkig!, zijn ze in grote getalen wedergekeerd. Er wordt weer wat af gefloten en getjilpt en getjirpt. De nieuwsgierige roodborstjes komen weer gezellig op een metertje afstand bij je zitten om te kijken wat je aan het doen bent. De groene specht vliegt weer rond, de kwikstaartjes, de koolmeesjes, enzoverder. En ook de mussen hebben de weg naar het kippenvoer weer gevonden. Ze vliegen in grote getalen het hok binnen om het voer onder de neus van de kippen weg te pikken, de brutalen !

Genieten doen we en dankbaar zijn we voor de prachtige concerten die we mogen beluisteren wanneer we lekker buiten ‘spelen’ (lees werken) op de camping.

Wat was dan toch de reden dat we ze even niet hoorde en niet zagen? Het antwoord vond ik op de website van de Vogelbescherming:

Het heeft twee redenen. Eén: het broedseizoen is grotendeels voorbij en er is eten genoeg, dus waarom zou je als vogel opvallen? Twee: veel vogels ruien eind juli en augustus en zijn dan kwetsbaarder. Vogels laten zich dan niet zien, want dat is nergens voor nodig en een stuk veiliger als je in de rui bent.

Meer lezen, direct naar de pagina van de Vogelbescherming, klik dan hier
of
hier voor informatie van de Vogelescherming met grafiek van een vogeltelling