Nieuwsbrief
Oktober 2021 Online lezen
Op dit moment op de camping ...

Was het vanmorgen 1,4 graden en geven de mistbanken op de weilanden en op het meer prachtige plaatjes. Overdag een stralend warm zonnetje. Een handje vol fijne gasten vertoeven nog bij ons, sommige blijven kort, andere wat langer. 

 

Er zijn inmiddels wat dode bomen in het bos neergehaald, wat mooi hout oplevert voor de haard deze winter. Ook zijn we begonnen met het "toppen" van de hoogste coniferen op het terrein. De balustrade van ons huisje heeft inmiddels een verf beurt gehad en ook het aftimmeren van ons 'natuurhuisje' is in volle gang en zo is dus rustig het klusseizoen begonnen. We wisselen de klussen af, dat blijkt beter voor lijf en leden ;-)

Weetjes en feitjes

Deze zomer hebben we een aantal mooie vlinders mogen bewonderen, waarvan de meest bijzondere: De kolibrievlinder.

Het gedrag van de kolibrievlinder is precies hetzelfde als van zijn naamgenoot de vogel uit Amerika. Hij hangt, snel vleugelklappend, stil voor een bloem en zuigt de nectar eruit met een lange roltong, die wel wat lijkt op een kromme kolibriesnavel. Dan, als een schicht, verplaatst de vlinder zich en begint opnieuw te drinken uit de volgende bloem.

 

Het weer

Het weer is wel een dingetje apart hier. Met grote regelmaat kloppen de weersvoorspellingen niet. En eigenlijk 8 van de 10 keer in de positieve zin van het woord. Wanneer regen wordt voorspelt over een aantal dagen, dan zal het best regenen, MAAR toch vaak maar een klein gedeelte van de dag. Dus vele uren droog weer om nog van alles te ondernemen. Vaak regent het s'nachts. Daarentegen kan het natuurlijk ook dagen achter elkaar flink regenen. Het is niet voor niks zo prachtig groen hier.

De reden van de foutieve weersvoorspellingen zitten blijkbaar grotendeels in de, toch wel, belangerijke invloed van het meer.

 

Om een voorbeeld te geven, afgelopen winter gaf de weer-app aan dat het 5 graden zou worden. Het werd echter minus 4 graden. We zijn toen in de pen geklommen naar de weermensen achter de app. 

 

Wij ontvingen de volgende uitleg: 

Verschillen tussen verwachtingen en eigen metingen komen wel vaker voor, maar dit is inderdaad wel erg veel. Volgens de gegevens van Aurillac een stukje verderop zijn de nachten voor de 20ste in de regio erg koud geweest met minima tot -10 graden. 
Uw camping ligt in een dalletje aan een meertje. Ik neem aan dat het meer door de koude nachten een laagje ijs heeft gekregen. Het ijs zou voor een lokaal "koelkasteffect" gezorgt kunnen hebben, waardoor de temperaturen rondom het meer een stuk lager uitgekomen zijn dan verwacht. Hetzelfde effect zien we bijvoorbeeld rondom het IJsselmeer terug, waar ook zeer lage temperaturen gemeten worden zodra er ijs ligt. 

 

Duidelijke uitleg toch !

 

Maandelijkse blog
Le brame du cerf en Corrèze
Blog oktober 2021: Afgelopen weekend logeerde een natuurfotograaf bij ons. Een Franse gepensioneerde meneer die speciaal naar dit stukje van de Correze kwam om foto’s te maken van hele mooie dieren. Hij zei mij dat hij hier was voor: Le brame du cerf. Ik had werkelijk geen idee over welk…
Lees verder, klik hier ...
Bramentijd
Blog september 2021: Het blijkt bramentijd. Met bosjes tegelijk groeien de bramenstruiken tussen de haag, tegen de muur, overhangend en verward met lange stengels. Aan die stengels vormen zich mooie trosjes met bramen. Deels goed in het zicht, meest verstopt ver achterin. Het is topsport om ongeschonden bramen te plukken.…
Lees verder, klik hier ...
Campingbloemen
Ieder die ons seizoen 2021 bezocht ..

... dank jullie wel, we hebben een goed seizoen gehad en het fijn gehad met jullie.

De kalender (data en tarieven) voor volgend seizoen, ons derde, seizoen 2022, staat weer open en de eerste reserveringen zijn een feit. Na een opstart met 2 covid-seizoenen geeft ons dit vertrouwen voor de toekomst. 

Zin om volgend voorjaar te komen helpen, de natuurwerkweek is alweer gepland eind april. Helpende handjes van harte welkom. Meer informatie, klik hier !

Andere helpende handjes in het hoogseizoen, zijn ook altijd welkom. Laat even van je horen via een telefoontje of mailtje.

 

Voor nu warme groet van ons en tot de volgende nieuwsbrief.

 

Bas en Monique

Bezoek onze website
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Youtube Instagram
Inschrijving aanpassen    |    Online lezen
Camping Le Soustran
Le Pont de Pellachal, 19160 Neuvic
Le Soustran

www.lesoustran.com