Nieuwsbrief
Juni 2021 Online lezen
Op dit moment op de camping ...

...is het heerlijk vertoeven. De borders staan in bloei, overal bloemetjes, de geur van gemaaid gras, fluitende vogels, en een stralende zon.

 

Onze eerste gasten, zowel uit Nederland als uit Frankrijk en zelfs Zwitserland, hebben we mogen ontvangen. Lieve briefjes en een mooi beschilderde steen als dank je wel doet ons hart goed.

We hebben beide de eerste vaccinatie gehad en de tweede is ingepland. Voor de zomer zijn wij gevaccineerd. Dat geeft toch een gerust gevoel.

De regering van Frankrijk heeft aangekondigd dat alle toeristen gratis een pcr test kunnen laten uitvoeren. Frankrijk vakantieland nummer 1 is het streven. 

Stiekem trots om te kunnen melden dat we inmiddels 125 nieuwsbrief abonnees hebben en per maand groeit het aantal. Dank jullie wel allemaal.

Dagboek verhaal

Sinds onze CARRIERSWITCH (change de vie) is het géén dag meer saai! We maken een hoop mee, dingen waar we voor de aankoop van de camping nooit bij stil hadden gestaan. Dat bijna altijd alles anders loopt dan je je had voorgesteld.


Hieronder lees je een journal intime histoire, het dagboekverhaal van de afgelopen dagen : 

Even terug in de tijd. In oktober 2019 vonden wij een schattig nestje kittens onder de stacaravan waar we toen woonden. Het waren er 3. Eentje hebben we meteen in ons hart gesloten, de ander vonden we terug in onze motorkap na een rit van 2 uur, tja die woont nu natuurlijk ook bij ons. Dit stel heet Mickey en Mouse. Nummer drie heeft een goed huis elder gevonden. 

Inmiddels zijn we verhuist naar de andere kant van de camping en hebben de katten zowaar een eigen deur gekregen. Het kattenluik. Het was even wennen voor ze. Zowel de verhuizing, want ze zaten lange tijd nog voor deur van het oude huis te wachten, als het kattenluik. Inmiddels hebben ze 'gelukkig' hun weg gevonden. 

Tja en dan komt nu de hamvraag, was dat kattenluik een goed idee? Want, sinds een aantal dagen vinden wij bijna iedere morgen wel een muis, of liever gezegd een onderdeel van wat ooit een muis moet zijn geweest, terug in de garderobekast. En heus, ze hebben ten alle tijden een vol bakje voer staan. Het is aan de ene kant natuurlijk heel erg fijn. Muizen wil je niet in de buurt of op je terrein en dat ze hier wel zijn is logisch, natuur overal. Daarvoor zijn katten ideaal, zeker waar. Aan de andere kant zitten we niet te wachten op deze kadootjes in ons huis. Dit zal ook wel weer stoppen ... vast als de muizen op zijn. Moet er niet aandenken waar ze dan mee aan komen .... gelukkig is het kattenluik niet heel groot. 

Weetjes en feitjes

Misschien wel het meest bekende struikje van heel Frankrijk, de Brem of te wel de (jaune) Genêt. De Brem kan zich uitstekend aanpassen aan veel regen met daarnaast ook zeer droge en hete periodes.

De Brem draagt in mei – juni vele gele bloemen die veel vlinders, bijen en hommels aantrekken. Soms bloeit de Brem in september-oktober nog een keer. Een heerlijk zomers gezicht.

Na de bloei verliest de Brem vaak veel bladeren en blijven de peulen zichtbaar aanwezig. Eerst groen, plat en langwerpig. De peulen zijn aan de rand harig en worden na rijping zwart. Dit is dus meteen ook de reden dat ze op sommige vlaktes in zeer grote getalen aanwezig zijn. Hoe mooi ook, als je niet oplet staat je tuin letterlijk vol met de Brem.

GEBRUIK
Onze buurman, een echte natuurliefhebber en kenner vertelde ons dat er vroeger bezems (Balai) gemaakt werden van deze struik.
De bast werd vroeger gebruikt om zijn vezels voor de fabricage van papier en stoffen. De Brem is een bekende verfplant.

MEDISCH
Het is een oud plantaardig geneesmiddel bij hartklachten en als plas-bevorderend middel. Het werd vroeger breed ingezet zoals bij geelzucht, licht, nierstenen en leverproblemen.  Omdat er geen precieze onderzoek bestaat naar de werking van deBrem en de combinatie van stoffen werkzaam, wordt medisch gebruik sterk afgeraden. Stoffen uit de Brem worden tegenwoordig wel in geneesmiddelen benut bij hart- en nierproblemen.

EETBAAR
De bloemen zijn rauw eetbaar en worden gebruikt om wijn te maken. Oogsttijd: mei (begin van de bloei). Brembloemen hebben een eigen, best bijzondere nootachtige smaak.

RECEPTEN
- SALADE met Brembloemen
- BREM IN HET ZUUR
- BREMBLOEMENWIJN 

Deze recepten en meer informatie zijn te vinden op: http://www.natuur-keuken.nl/eten/brem-pure-gele-zonnegloed/

Leuk om te doen

Het kan weer, het mag weer. De Franse marktjes, wat een plezier en genot. Kom, kijk en proef de locale producten van de Haute Corrèze. De verse producten, zoals de verschillende soorten kazen, de biologische groentes, de worsten en nog veel meer. De klanken van glazen en gelach, zang en muziek. Het zien, kijken, bewonderen en misschien wel kopen van de 'oudheden' die hier nog bewaard zijn gebleven op de typische brocantes (vide-greniers). Dit hoort bij vakantie vieren in La Douce France.

Op het publicatiebord zullen we met regelmaat schrijven wat er waar die dag te doen is. Hier alvast een voorproefje: 

Klik op de afbeelding op link voor een kort impressiefilmpje

https://youtu.be/qQgkS4qNmTk

Maandelijkse blog
->Iets minder dan 2ha
Blog juni 2021: Geen mini camping en geen maxi, precies ertussen in. Iets minder dan 2ha. Een fijn formaat, overzichtelijk, ruimtelijk, groen en gezellig. In het voorjaar begint het meters…
Lees meer...
Het walnoten mysterie
Blog mei 2021: Het houdt ons al meer dan een jaar bezig, de lege walnoten-schalen die we overal op de camping vinden. Vorig jaar dachten we nog, er is vast…
Lees meer...
Bioboerderij
Blog april 2021: In het weiland van de bioboerderij naast de camping grazen koeien en huppelen kalveren, de stier houdt de boel goed in de gaten. De Limousin koeien en…
Lees meer...
Bezoek onze website
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Youtube Instagram
Inschrijving aanpassen    |    Online lezen
Camping Le Soustran
Le Pont de Pellachal, 19160 Neuvic
Le Soustran

www.lesoustran.com