Nieuwsbrief
Op dit moment op de camping ...

Hebben we de koudste nacht gehad met minus 9 graden. De temperaturen kruipen langzaam weer wat omhoog. Het is lang koud geweest en omdat we nu zelf nog in een mobil home wonen hebben we daar erg van genoten ;-). 

Het heeft bijzondere taferelen met zich meegebracht, want het was voor iedereen koud. Zo kwam er 2 dagen achter elkaar een vosje ons tuinhek binnen wandelen.Waarschijnlijk warmte zoekend onder onze veranda. In een poging de camera te pakken, schrok hij van de beweging en ging er gauw vandoor. Dit is alles wat we vast konden leggen.

 

DAGBOEK VERHAAL

Sinds onze CARRIERSWITCH (change de vie) is het géén dag meer saai! We maken een hoop mee, dingen waar we voor de aankoop van de camping nooit bij stil hadden gestaan. Dat bijna altijd alles anders loopt dan je je had voorgesteld.


Hieronder lees je een journal intime histoire,  een dagboekverhaal van januari:

In de sneeuw met strak blauwe lucht een wandeling maken is heerlijk ÉN een uitdaging. Wij dachten, we gaan ervoor, 12 km paden op en lanen in. Heerlijk optimististisch.


De weg naar de start van de wandeling was al een avontuur, want de hoofdwegen worden wel meteen geruimd van sneeuw, de binnendoor wegen zijn later aan de beurt.


Soms heb je van die momenten, dat je voelt dat je weet, dit gaat niet goedkomen. Een onderbuik gevoel. We reden een weg in, een heuvelachtige weg, beter gezegd ‘weggetje’. En ik dacht alleen maar, als we een keer te stijl omhoog moeten dan gaat dat niet goedkomen. Er is hier geen mens, alleen maar bomen. Bas had er alle vertrouwen in dat het goed ging komen, maar ik had dus dat onderbuik gevoel.


Uiteindelijk zijn we (gelukkig) ergens op een wat breder stuk van ‘het weggetje’, omgedraaid en teruggereden. Er zijn nog altijd meer wegen die leiden naar Rome, of in ons geval naar Palisse.


Via een andere weg en een paar kilometer voor het dorp kruisten we onze wandeling. Tja, dan kunnen we net zo goed hier parkeren en starten met de wandeling, het is tenslotte een rondwandeling. We vonden het juiste pad, het pad met de gele strepen, redelijk snel.  Het pad was lang en smal en vol met sneeuw. Weer dat onderbuik gevoel, we houden dat nooit 12km vol.


Het was geen doen, ploeterend door de sneeuw. Dit ging het niet worden, maar goed, we kunnen altijd een stukje doorlopen en daarna weer omdraaien. Zijn we toch even lekker op pad geweest.


In de verte hoorden we blaffen. Dat is niet zo vreemd op zich natuurlijk. Alleen het type blaffen en het aantal verschillende soorten blaffen, dat ook nog eens dichterbij kwam, dat zette ons aan het denken.


Het klonk agressief, het geblaf. Jagers. Dit was dus de reden van dat onderbuik gevoel wat steeds aanwezig was.


In Frankrijk wordt nog veel gejaagd zeker in dit jaargetijde. Vaak op vaste dagen. Een gebied is dan afgezet met bordjes en er staan aan de ingangen van de bossen mannen met gele vesten om de veiligheid te garanderen. Deze keer dus niet.


Het kwam dichterbij en we hoorden ook schoten. Het moment van wegwezen was daar.


Net voordat we ons omdraaiden stak er een wild zwijn op 20 meter voor ons het pad over. Totaal geen oog voor ons. Een groot wild zwijn. Gaaf om dat zo dichtbij te zien. Wel ook spannend, want duidelijk op de vlucht voor de jagers en hun honden.


In onze draai zagen we aan de andere kant nog net de rug en de staart van een vos het pad oversteken. Wauw en wow, we maakten dat we wegkwamen.


Gelukkig kunnen we het nog navertellen. Het was best even spannend. In het najaar en de winter is het toch opletten geblazen met bepaalde dagen en bepaalde wandelingen.

Weetjes en feitjes

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Couvre-feu, zoals de Fransen de avondklok noemen. Hier in La Douce France mogen we vanaf 18uur niet meer, zonder geldige reden, de straat op.  We kunnen er veel en weinig over zeggen, ieder heeft (recht op) zijn of haar mening, dus dat laten we even voor wat het is. Wat we WEL graag met je willen delen is waar het woordje Couvre Feu vandaan komt. 

Het woord "couvre-feu" (couvrir = bedekken / feu = vuur) is in de middeleeuwen ontstaan. De "couvre-feu" was toen geen verbod om zich na een zekere tijd op straat te bevinden, maar de verplichting om op een bepaalde tijd de hete kolen in de openhaard te bedekken. Het was namelijk verleidelijk om het vuur in de openhaard 's nachts te laten branden om het vaak houten tochtige huis warm te houden. Het doel van de "couvre-feu" was de kans op branden in de steden te beperken.  

Men luidde een 'avondklok' in de straten om aan te geven dat de vuren afgedekt moesten worden. Nu altijd nog wordt het woord "couvre-feu" gebruikt maar dan als 'avondklok'. 

Het Nederlandse woord doofpot heeft een soort gelijke achtergrond en wordt heden ten dagen ook nog steeds gebruikt met een andere betekenis. Toch leuk die talen.

Maandelijkse blog
Als een vis in het water
Blog februari 2021:  Als een vis in het water, zo voelen wij ons hier zeker! In dit prachtige stukje Frankrijk waar zoveel te doen, te zien, te beleven en te…
Lees verder .. klik hier

Lieve mensen, we hopen dat jullie weer met plezier deze nieuwsbrief hebben gelezen. Graag delen we nog even het SVR reclame filmpje voor de online beurzen van 2021 met jullie. SVR leden krijgen korting bij ons op de camping.
We hopen op betere tijden en tot ziens.
Warme groeten uit de Correze van Bas en Monique

 

SVR reclame filmpje van CAMPING LE SOUSTRAN
Bezoek onze website
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Youtube Instagram
Inschrijving aanpassen    |    Online lezen
Camping Le Soustran
Le Pont de Pellachal, 19160 Neuvic
Le Soustran

www.lesoustran.com