Nieuwsbrief

Het is weer paddenstoelentijd. De herfst is gearriveerd. De bomen zijn al grotendeels kaal en al dat blad dwarrelt rond of ligt nat op de grond. Minder goed voor het gras, wel erg fijn voor de paddenstoelen én voor de natuur. Hoe zit dat?

Paddenstoelen zijn mooi én nuttig, ze ruimen de boel op, helpen bij een gezonde bodem en sommige soorten leven innig samen met planten en bomen. Ze breken namelijk dode en levende organismen af: ze leven van organische materialen als bladeren, dood hout en andere plantenresten. Het is dus helemaal niet slecht om paddenstoelen te hebben, maar juist goed. 

Van de 5000 soorten paddenstoelen (in Ned.) zijn er ongeveer 100 eetbaar, ca. 50 zijn giftig en zelfs ±6 dodelijk. Tja dat eetbare, dat is een dingetje, daar kan ik ooit nog wel eens een blog aan wagen. Wordt vervolgd.

Wij hebben op de camping een heksenkring, ieder jaar komt ie terug. Nee, die ontstaat niet doordat er ’s nachts heksen in een rondje hebben gedanst. Hoe een heksenkring wel ontstaat? Het is de buitenste ring van waar ooit een spoor – het zaadje van een paddenstoel – is neergedaald. Daaruit groeien in alle richtingen even lange schimmeldraden, met aan het uiteinde paddenstoelen. Vandaar die kring. Omdat de kring is ontstaan uit één spoor, zijn de paddenstoelen die je ziet dus eigenlijk één en dezelfde. In het midden groeien er geen, omdat daar de voedingsstoffen in de bodem uitgeput raken. Er zijn zelfs heksenkringen van wel honderden meters groot. Dit is de onze:

En dan nog als laatste, wie had ooit gedacht dat bomen praten via schimmels.
Hoe magisch en zeker ook onbekend de paddenstoelen wereld is, blijkt uit het volgende filmpje https://youtu.be/yWOqeyPIVRo

Op dit moment op de camping ...

Regent het en als het niet regent, miezert het. Maar dat hindert niet, want wij leven onze droom.
We leven buiten.

Er is altijd wat te doen, we hoeven nooit lang na te denken en vervelen is er al helemaal niet meer bij.

Het mooie en dankbare van ons nieuwe leven is dat er ruimte is voor creativiteit. Hergebruik van oude materialen en de materialen die de natuur ons geeft. 

Zin om mee te genieten met klussen en tuinieren? Lees dan even verder.

Terug naar onze hulpvraag in de nieuwsbrief van september.

We vroegen versterking,in het hoogseizoen, voor het schoonmaken en onderhouden van het sanitairgebouw, daar hebben we waarschijnlijk een top team voor, M+W we hopen dat het gaat lukken.

Ook vroegen we voor de maanden april, mei, juni, versterking in het groenonderhoud en eventuele kluswerkzaamheden. Hulp is aangeboden door hele handige handjes en mooie mensen. Dank daarvoor. Zodra het nodig is 'trekken' we aan de bel. Voor het groenonderhoud hebben we iets bedacht. Misschien is dit iets voor jullie: onze natuurwerkweek ! Delen wordt enorm gewaardeerd.

We zijn nog steeds op zoek naar versterking in de keuken/restaurant en bar. Wellicht een jonge meid of jonge man die interesse heeft? Veel vrije tijd en gratis kamperen is de deal.

Ook de vraag van de workshop staat nog open.... wie o wie? Link naar de nieuwsbrief van september.

Maandelijkse blog
Hurktoilet
Blog november 2020: Ze zijn er nog steeds, al kom je ze steeds minder vaak tegen, zelfs langs de peage zijn ze nog te vinden. Het franse toilet, ook wel…
Lees meer...
Alex is op bezoek
Blog oktober 2020: Eind september slaat het weer om. Van heerlijk korte broeken weer naar ineens wind, regen en koude. Deze omslag gaat echt van de ene op de andere…
Lees meer...
Bezoek onze website

Bedankt voor het lezen van onze maandelijkse nieuwsbrief, wij waarderen het wanneer u hem voor ons deelt. Op die manier kunnen we ons bereik vergroten. Waarvoor bij voorbaat dank.

MERCI

Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Youtube Instagram
Inschrijving aanpassen    |    Online lezen
Camping Le Soustran
Le Pont de Pellachal, 19160 Neuvic
Le Soustran

www.lesoustran.com