Nee, het is geen wachtwoord of een versleuteld bericht.
Deze titel staat voor 11.00 uur, 11 november 1918. Op dat moment ging de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog in. Nu zie ik in gedachten al een aantal lezers van deze blog denken: “Wat een vreemd onderwerp”.

Niet zo heel vreemd. De neutraliteit van Nederland werd destijds gerespecteerd. Ons land heeft buiten een grote stroom vluchtelingen uit België en voedseltekorten redelijk weinig van deze oorlog meegekregen. Een groot aantal mannen werd wel voor dienst opgeroepen, zo ook mijn overgrootvader. De waterlinie werd weer in ere hersteld. Daar bleef het bij. Maar voor Frankrijk was het totaal anders.

En zo kom ik op dit onderwerp. In het kleinste dorp kom je een monument van deze oorlog tegen. La Grande Guerre. Ook in Neuvic staat er een groot monument tegenover het gemeentehuis. Als je je even de tijd gunt om de namen langs te gaan, zal het je opvallen hoeveel zonen uit het zelfde gezin zijn omgekomen. Ook in dorpjes als Serandon, St. Hilaire-Luc, Liginiac, en ga zo maar door, kom je deze monumenten tegen. Een hele generatie mannen is weggevaagd.
Voor de oudere Fransman/vrouw bestaat er maar één oorlog; die van 14-18. Een oorlog die nog erg leeft. Dat merk je als je een tijd in Frankrijk vertoeft.

In 4 jaar tijd kwamen ruim 9.000.000 soldaten om! Om maar te zwijgen van de burgerslachtoffers. Een voorzichtige schatting ligt rond de 25.000.000.
Honderd jaar na dato (a.s. zondag). Wel een moment om bij stil te staan.